Επιστημονική εξειδίκευση

Στα θέματα ψυχικής υγείας που σας απασχολούν.

Ειδικότητες Θεραπείας

Ψυχοθεραπεία

Ως ψυχοθεραπεία ορίζεται η θεραπεία σύμφωνα με την οποία ένα άτομο με ψυχικά και συναισθηματικά προβλήματα (θεραπευόμενος) διαλέγεται με ένα άλλο άτομο (θεραπευτής) που μπορεί να είναι ψυχίατρος, ψυχολόγος, σύμβουλος ψυχικής υγείας, κοινωνικός λειτουργός κλπ. Με αυτό τον τρόπο ο θεραπευόμενος επιλύει ή μετριάζει προβληματικές συμπεριφορές, πεποιθήσεις, καταναγκασμούς, σκέψεις και συναισθήματα.

Άγχος – Στρες

Το άγχος και το στρες είναι δυο όροι που τις περισσότερες φορές συγχέονται, ενώ στην πραγματικότητα διαφέρουν μεταξύ τους. Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα ερέθισμα. Προκαλεί απελευθέρωση αδρεναλίνης, κάτι που μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε στις νέες προκλήσεις και μας βοηθά να γίνουμε πιο παραγωγικοί.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (Obsessive-Compulsive Disorder – OCD) είναι μια κοινή, χρόνια διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο έχει ανεξέλεγκτες, επαναλαμβανόμενες σκέψεις και συμπεριφορές.

Κρίση πανικού

Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου και άγχους και η αίσθηση πως το άτομο διατρέχει έναν άμεσο, μεγάλο κίνδυνο. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες ψυχικές παθήσεις που δημιουργεί ποικίλες σωματικές αντιδράσεις.

Κατάθλιψη

Με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια σοβαρή διαταραχή της ψυχικής διάθεσης, μια ψυχική ασθένεια. Για τον απλό κόσμο η κατάθλιψη είναι συνώνυμη με την θλίψη, όμως οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας ξέρουν πολύ καλά που αυτά τα δύο είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα.

Διάσπαση προσοχής

Τι εννοούμε όταν λέμε προσοχή; Πρόκειται για μια ανώτερη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου που μας επιτρέπει ανά πάσα στιγμή να αποστασιοποιούμαστε από άλλα πράγματα και ενασχολήσεις, να ξεχωρίζουμε και να συγκεντρωνόμαστε σ’ αυτό που μας ενδιαφέρει ή σε αυτό που πρέπει να διεκπεραιώσουμε.

Διαταραχές ύπνου

Ο ύπνος είναι μια βασική βιολογική ανάγκη του οργανισμού που όμως δεν είναι για όλους δεδομένος. Οι διαταραχές ύπνου είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι άνθρωποι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους και αφορά στη δυσκολία στην έλευση του ύπνου ή στην αδυναμία διατήρησής του, με αποτέλεσμα το άτομο να μην καταφέρνει να ξεκουραστεί επαρκώς.

Νευρική Ανορεξία

Η νευρική ανορεξία (νευρογενής) είναι μια διατροφική διαταραχή που προκαλεί στον ασθενή ασυνήθιστα χαμηλό σωματικό βάρος, έντονο μανιώδη φόβο ότι θα παχύνει και μια παραμορφωτική οπτική γωνία αντίληψης για το ποιο είναι το φυσιολογικό και το κατάλληλο σωματικό βάρος, εμπλουτισμένη με αρκετές προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα και τη διατροφή.

Εξαρτήσεις

Εξάρτηση είναι η έντονη προσήλωση ενός ατόμου προς ένα αντικείμενο, μια ουσία ή ένα άλλο άτομο, κατά τρόπο που όλη του η ζωή περιστρέφεται και ελέγχεται από αυτή του την προσήλωση. Η εξάρτηση από ουσίες είναι μια κατάσταση απόλυτου εθισμού, κατά την οποία ο άνθρωπος διακατέχεται από την έντονη ανάγκη λήψης της ουσίας.

Άνοια

Η άνοια είναι μια σοβαρή απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας (ανεξαρτήτως γήρατος) σε ένα άτομο που προηγουμένως δεν ήταν εξασθενημένο. Αυτή η προοδευτική έκπτωση του συνόλου των νοητικών λειτουργιών, προκαλεί διαταραχή της συμπεριφοράς σε σχέση με προγενέστερο επίπεδο λειτουργικότητας.

Σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια σοβαρή νευροψυχιατρική νόσος που ανήκει στις ψυχώσεις. Πρόκειται για μια διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας του ανθρώπου που τον καθιστά ανίκανο να λειτουργεί κανονικά και συνδέεται με μια σημαντική μείωση της λειτουργικότητας σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής όπως η αυτοφροντίδα, η αυτοδιαχείριση, η εκπαίδευση, η εργασία, οι διαπροσωπικές σχέσεις και η κοινωνική ζωή.

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή παλαιότερα ήταν γνωστή ως μανιοκατάθλιψη. Πρόκειται για μια χρόνια διαταραχή του εγκεφάλου που εκδηλώνεται με έντονες αλλαγές στην διάθεση, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά του ατόμου. Χαρακτηρίζεται από δύο πόλους, τον πόλο της μανίας και τον πόλο της κατάθλιψης.

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία θεραπευτική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται έως σήμερα και έχει προέλευση την Κίνα. Πρόκειται για μια μέθοδο που μπορεί να εφαρμοστεί στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και παθήσεων, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.