Άγχος – Στρες

Το άγχος και το στρες είναι δυο όροι που τις περισσότερες φορές συγχέονται, ενώ στην πραγματικότητα διαφέρουν μεταξύ τους. Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα ερέθισμα. Προκαλεί απελευθέρωση αδρεναλίνης, κάτι που μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε στις νέες προκλήσεις και μας βοηθά να γίνουμε πιο παραγωγικοί. Όμως το χρόνιο στρες είναι επιβλαβές για τον οργανισμό, καταπονεί το καρδιαγγειακό σύστημα και σχετίζεται με την κατάθλιψη. 

Άγχος – Στρες
Το άγχος θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί προέκταση του στρες και μπορεί να προκληθεί από το υπερβολικό στρες. Βρίσκεται ανάμεσα στις πιο διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές, όντας μια ψυχολογική αλλά και σωματική αντίδραση, σε μια απειλή ή στην προσπάθεια αντιμετώπισης απαιτητικών καταστάσεων. Πολλές φορές μας βοηθάει να προστατευθούμε και να εξελιχθούμε ως άνθρωποι, να αντιμετωπίσουμε έντονες καταστάσεις και να γίνουμε δημιουργικοί. Ο άνθρωπος μαθαίνει από νωρίς, μέσω των βιωμάτων του, ποιά ερεθίσματα είναι απειλητικά ή θεωρούνται επικίνδυνα για την σωματική του ακεραιότητα και αντιδρά με τον μηχανισμό του άγχους, προκειμένου να προσαρμοστεί. Από αυτό το σημείο όμως και πέρα, αρχίζει το παθολογικό άγχος που εκφράζεται με προβλήματα στον τρόπο συμπεριφοράς και στις σχέσεις, και έχει επιπτώσεις σωματικές και ψυχολογικές.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το άγχος-στρες;

Η ψυχολογική ένταση που προκαλείται από το παθολογικό άγχος, δημιουργεί καταπόνηση στις σωματικές λειτουργίες, που δεν αναγνωρίζεται άμεσα και εμφανίζεται με το χρόνο, επιβαρύνοντας ζωτικά όργανα και συστήματα του οργανισμού. Η παρατεταμένη συμπαθητική διέγερση επίσης, μειώνει τις ευεργετικές λειτουργίες του Παρασυμπαθητικού Νευρικού Συστήματος, δηλαδή τις λειτουργίες του αναπαραγωγικού, του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα συμπτώματα του άγχους είναι ο θυμός, τα συναισθήματα απογοήτευσης και φόβου, η κούραση και η κατάθλιψη, η αντικοινωνικότητα, η οξυθυμία και η λεκτική ή σωματική βία απέναντι σε άλλα πρόσωπα. Ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει ένα έντονο φόβο αναπτύσσει ορισμένες αντιδράσεις από το αυτόνομο κεντρικό σύστημα όπως ταχυκαρδία, γρήγορη αναπνοή, ωχρότητα προσώπου, αναστολή πέψης, εφίδρωση και άλλα.

Άγχος-στρες: Διαχείριση

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, ενθαρρύνονται να συμβουλευτούν έναν ψυχολόγο, για να υποστηριχθούν και να αντιμετωπίσουν τόσο τα συμπτώματα, όσο και τον τρόπο που σκέπτονται και συμπεριφερονται. Η διαχείριση του άγχους είναι μια δεξιότητα στην οποία όλοι μπορούν να εκπαιδευτούν και σκοπό έχει να βοηθήσει να ισορροπήσουν διάφορες εκφάνσεις στη ζωή του ατόμου, όπως η δουλειά, οι σχέσεις και ο ελεύθερος χρόνος, αλλά και οι φυσικές, πνευματικές και συναισθηματικές λειτουργίες. Η σωστή διατροφή και η άσκηση σε συνδυασμό με την Γνωστική – Συμπεριφοριστική Θεραπεία, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο απέναντι στο άγχος, με άμεσα και μόνιμα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει διότι το άτομο εκπαιδεύεται σε μια δεξιότητα την οποία μπορεί να την χρησιμοποιεί για το υπόλοιπο της ζωής του σε όλους τους τομείς. Άλλωστε η μισή αντιμετώπιση στο πρόβλημα του άγχους, είναι να μάθει το άτομο τον μηχανισμό με τον οποίον αυτό δημιουργείται και η άλλη μισή είναι η ψυχική και σωματική χαλάρωση. Οι αρνητικές σκέψεις που επιβαρύνουν καλό θα είναι να καταγράφονται και να αξιολογείται σε δεύτερο χρόνο η λογική τους υπόσταση, ενώ το πρόγραμμα δε θα πρέπει να γεμίζει με υποχρεώσεις. Διατροφικά, καλό είναι να αποφεύγονται ο καφές, το τσάι, τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά και να εισαχθούν φαγητά στη διατροφή όπως τα θαλασσινά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψωμί ολικής άλεσης, οι σαλάτες, τα όσπρια, και το άπαχο κρέας. Τα γεύματα θα πρέπει να είναι μικρά και τακτικά, με έμφαση στο πρωινό και ελάχιστο βραδινό. Ο οργανισμός δεν πρέπει να είναι ούτε στερημένος ούτε υπερφορτωμένος και να έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται αποτελεσματικά το άγχος, αντιλαμβάνονται τη ζωή σαν πρόκληση παρά σαν μια σειρά από ενοχλήσεις και αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Μερικές φορές βεβαίως ίσως να μην μπορούμε να αλλάξουμε τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος, αλλά η προσαρμογή του τρόπου ζωής μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Άγχος- στρες: Αντιμετώπιση με Βελονισμό

Ο βελονισμός μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση διαταραχών που προέρχονται από το άγχος (διαταραχές ύπνου, κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, κεφαλαλγίες, φοβίες, μετατραυματικό stress κ.α.). Ο μηχανισμός δράσης του βελονισμού στο άγχος και το στρες έχει να κάνει με τον αισθητικό ερεθισμό των νευρικών απολήξεων, εξομαλύνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και ανακουφίζοντας τον οργανισμό με φυσικό τρόπο. Πολύ σημαντικό κομμάτι αποτελεί το γεγονός πως μέσω του βελονισμού μπορεί να μειωθεί ή να μηδενιστεί η λήψη ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Για τη θεραπεία του άγχους οι βελόνες τοποθετούνται κατά μήκος του στέρνου, δεξιά και αριστερά πίσω στον αυχένα, ανάμεσα στα μάτια, στον καρπό και στα πόδια κάτω από τα γόνατα. Τα σημεία βελονισμού που ελέγχουν τον υποθάλαμο είναι τα παρασπονδυλικά σημεία της ουροδόχου κύστεως, τα σημεία των ακανθωδών αποφύσεων του κυβερνητικού αγγείου, σημεία της μέσης γραμμής, του αγγείου συλλήψεως αλλά και σημεία του πνευμονογαστρικού συστήματος, σημεία του προσωπικού νεύρου και σημεία του ιερού πλέγματος. Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται από τον γιατρό σε συνεννόηση με τον ασθενή ανάλογα με την ένταση του προβλήματος και των συμπτωμάτων. Η αναγνώριση του προβλήματος, η ισορροπημένη ζωή, η υποστήριξη από άλλους όταν υπάρχει ανάγκη, βοηθούν στο να δημιουργηθούν ικανότητες αντιμετώπισης για την ανακούφιση από το άγχος.